یکی از مسائلی که از قدیم الایام مورد توجه عموم مردم و علی الخصوص معماران و طراحان داخلی ساختمان بوده است انتخاب پنجره مناسب برای نوع بنا و متناسب با شرایط آب و هوایی منطقه بوده است. اگر دقت کرده باشید از مکان های تاریخی شهر خود تا ساختمان ها و عمارت های امروزی انواع و اقسام مختلف پنجره ها در رنگ ها و طرح های متفاوت می توانید مشاهده کنید، با نگاه به آنها می توانید پی ببرید که جایگاه و کاربرد پنجره ها نه فقط در ساختمان ها مهم است بلکه از نظر تاریخی و فرهنگی نیز بسیار بااهمیت می باشند. در زمان های قدیم سبک پنجره ها تا حدود زیادی منعکس کننده باور و فرهنگ مردم آن زمان و نیز سلیقه آنها بوده است، ولی در دنیای امروزی هیچ نوع محدودیتی در انتخاب مدل پنجره برای منازل مسکونی وجود ندارد.
پنجره ها راه ارتباطی محیط داخل و خارج خانه می باشند به گفته قدیمی ها پنجره چشم خانه است، این به اصطلاح چشم های خانه عامل اصلی برای تهویه و تغییر هوای داخل خانه و همچنین محلی برای ورود نور و روشنایی به سمت داخل خانه می باشند. امروزه حتی می توان به نقش بسیار موثر آنها در زیبایی بخشی به نمای ساختمان و همچنین دکوراسیون داخلی خانه نیز اشاره نمود.
اگر قصد بازسازی خانه یا ساخت خانه جدید را دارید قبل از اقدام به خرید پنجره بهتر است اطلاعات کافی از انواع پنجره ها را داشته باشید سپس به بازار بروید چرا که هر کدام از انواع پنجره ها مزایا و معایبی دارند که در این مقاله به تفصیل به آنها خواهیم پرداخت.
در انتخاب نوع پنجره بایستی به عوامل متعددی از جمله، محل قرارگیری پنجره، اندازه و مدل آن، کاربرد و جنس آن توجه نمود.
انواع پنجره از نظر جنس آنها:
پنجره با قاب چوبی:
از جمله مزایای این نوع پنجره ها می توان به عایق بودن آنها در برابر انتقال سرما، گرما و صوت، استحکام و مقاومت آنها در برابر ضربه، و همچنین نصب و ساخت راحت آنها اشاره کرد. این نوع پنجره ها در برابر رطوبت و آتش سوزی مقاومت چندانی ندارند و از طرفی در صورت استفاد از آنها در مناطق مرطوب، امکان رشد حشرات و بنابراین پوسیدگی آنها بالاست. ولی امروزه خوشبختانه با استفاده از تکنولوژی های روز می توانند این قاب های چوبی را نسبت به شرایط آب و هوایی مقاوم سازند.
پنجره های از جنس آلومینیوم
پنجره های آلومینیومی به دلایلی چون مقاوم بودن در برابر رطوبت، راحتی نصب، و قابلیت رنگ آمیزی آنها در رنگ های متنوع جز پرکاربردترین پنجره ها می باشند، ولی در برابر انتقال گرما و سرما عایق خوبی به حساب نمی آیند.
پنجره های آهنی یا فلزی
گفته می شود معایب این پنجره ها بیشتر از مزایای آنهاست چرا که به راحتی زنگ میزنند، امکان درزگیری صحیح آنها وجود ندارد بنابراین قطعا عایق مناسبی هم نخواهند بود. ولی می توان آنها را در رنگ های دلخواه رنگ آمیزی نمود و همچنین مقاومت بالایی در برابر ضربه دارند.
از دیگر انواع پنجره ها می توان پنجره های PVC و فایبر گلاس را نام برد، که هر دو عایق خوبی در برابر حرارت و صدا می باشند. طول عمر و مقاومت بالایی در برابر ضربه دارند و در طرح ها و رنگ های متنوعی قابل اجرا می باشند.
تقسیم بندی پنجره ها از لحاظ کاربرد آنها:
پنجره کشویی
این نوع پنجره ها برای خانه هایی که به صورت افقی هستند و یا خانه های روستایی مناسب هستند و با حرکت دادن آن ها به یک سمت می توانید در جهت افقی آنها را باز یا بسته کنید.
پنجره لولادار
این نوع پنجره ها طرفداران زیادی در دوست داران خانه های سنتی و مدرن دارند. این پنجره ها دارای یک قاب می باشند که به دو طرف باز می شوند و از لولا برای اتصال پنجره و قاب استفاده می شود و فقط به سمت بیرون از خانه باز می شوند، پس ترجیحاً بهتر است در مکان های خلوت از این پنجره هااستفاده شود در غیر اینصورت موقع باز شدن آنها ممکن است به افراد صدمه بزنید.
پنجره های حفاظی
این پنجره ها بر خلاف پنجره های کشویی به صورت عمودی باز می شوند، و در دو سبک مدرن وسنتی قابل اجرا هستند. این پنجره ها را در روزهای بارانی هم می توان باز گذاشت چون نحوه باز شدن آنها به گونه ای است که از ورود باران به داخل خانه ممانعت می کند.
پنجره های جهشی( قیفی)
این نوع پنجره ها از قسمت پایین ثابت بوده و تنها از بخش بالایی قابلیت باز و بسته شدن دارند، در هنگام باز شدن احتمال برخورد با اشیا یا اشخاص را نخواهد داشت پس از این بابت خیالتان راحت باشد. این نوع سازه بسیار مناسب برای ساختمان هاست چرا که هم به راحتی جدا می شود پس شستشو و تمیزکاری آن کاری راحت خواهد بود. از طرفی هوای تازه را به خوبی به سمت خانه تان هدایت میکند.
پنجره های ثابت
این پنجره ها در مناطق سردسیر که معمولا نیازی به باز یا بسته شدن آنها برای تهویه هوا وجود ندارد به کار می رود. این پنجره ها امکان باز یا بسته شدن ندارند.
تقسیم بندی پنجره ها از لحاظ شیشه مصرفی
شیشه های ساده یا تک جداره
در ساختمان های امروزی به ندرت می توان از این نوع شیشه ها مشاهده کرد، جز اولین و ساده ترین شیشه هایی می باشند که وارد بازار شدند. این شیشه ها ضخامتی حدود 2 الی 20 میلی متر دارند، پس عایق صوتی و حرارتی مناسبی به حساب نیامده و صرفاً برای تهویه هوا و همچنین نورگیری طبیعی مناسب می باشند.
شیشه های چند جداره
از برتری این شیشه ها نسبت به شیشه های ساده می توان به عایق قوی صوتی و حرارتی بودن آنها اشاره کرد که به دلیل گاز تزریقی بین دو جداره شیشه می باشد. این شیشه ها امروزه از هر نظر چه کارایی و چه هزینه جز پرکاربردترین شیشه ها می باشند. این نوع پنجره های دو جداره در انواع مختلف از جمله دو جداره ثابت، تک حالته، دوحالته، مدل سایه بانی، آکاردئونی و … قابل اجرا می باشند.
شیشه های هوشمند
انواع شیشه های هوشمند از جمله شیشه مات شونده که محدودیت دید ایجاد می نماید، شیشه سکوریت که به نوعی شیشه نشکن به حساب می آید چرا که در حال ساخت تحت حرارت های بالا قرار گرفته و مقاوم شده اند و شیشه های لمینت که دارای یک لایه طلق مانند در ساختار خود است که از پرت شدن شیشه به اطراف در هنگام شکستن آنها جلوگیری می کند.
بسته به محلی که قرار است پنجره در آن نصب شود می تونید از ابعاد متنوع پنجره نیز استفاده کنید به عنوان مثال پنجره های قدی معمولا برای خانه های با متراژ بالا که نیازی به پوشاندن آنها با مبلمان وجود نداشته باشد و یا ترجیحا خانه هایی که روبه روی آنها فضای باز می باشد مناسب است. در اینصورت در طول روز از ورود نور طبیعی به منزل خود لذت خواهید برد. درست است که با وجود پنجره های بزرگ شاید اتلاف حرارتی افزایش پیدا کند ولی امروزه این گونه مشکل ها با استفاده از شیشه های دوجداره یا پروفیل های استاندارد حل می شود.
استفاده از پنجره های با شیشه های رنگی که در زمان های قدیم به وفور استفاده می شده است امروزه فقط در کافه ها و رستوران ها می توان آنها را مشاهده کرد. با استفاده از این نوع شیشه ها می توان تا حدود زیادی از تابش اشعه های خطرناک به داخل ساختمان جلوگیری کرده و به نوعی عامل شادی بخش و نشاط انگیز به خصوص در زندگی شهر نشینی امروزی محسوب می شود.
پنجره هایی نیز وجود دارند که در ابعاد و اشکال هندسی متنوعی تولید می گردند. که قطعا توجه هر رهگذری را به خود جلب می نماید. پنجره های با قاب های مثلث، دایره، یا چند ضلعی که می توان حال و هوای ساختمان را چه از درون و چه از بیرون به کلی تغییر دهد.
در پایان اینکه پنجره یکی از اجزای اصلی ساختمان به حساب می آیند، پس مطمئن باشید صرف انرژی و زمان برای انتخاب و خرید پنجره مناسب قطعا هدر نخواهد رفت. در خرید پنجره به نکات دیگری چون جهت وزش باد، زاویه تابش آفتاب ، اشرافیت کمتر داشتن به ساختمان همسایه و … را نیز مد نظر قرار دهید. حتما قبل از خرید پنجره برا ساختمان خود با معمار یا کارشناسان این زمینه در حفاظ ثامن مشورتی داشته باشید چرا که نصب پنجره چیزی نیست که در صورت مورد پسند واقع نشدن به راحتی بتوانید آن را تعویض کنید.
بدون دیدگاه